Min vinter have

Vintertiden i haven, kan også være skøn og måske er det ligefrem muligt at følge med i haven på denne tid. Det er for mig en helt anden måde at rode i haven på end om sommeren. På denne tid kan man godt fordybe sig i et projekt uden at resten af haven vokser en over hovedet…

Gøre mål i vinter haven

Det er en virkelig en god ide at få lukket haven ned på en god måde. Selvom det er november eller december måned er det langt fra sikkert at jorden er bund frossen og det gør det derfor muligt at arbejde videre. Her kan man stille og roligt få de sidste ting ordnet i haven. Jeg har en del gøre mål i haven, som jeg meget gerne vil have ordnet inden jeg i større grad trækker mig indenfor og begynder at planlægge projekter og skøre ideer til næste års have sæson.

 

5 ting at gøre i haven lige nu…

1. Luge det sidste ukrudt, det kan nås inden frosten sætter ind – det gør det meget nemmere i foråret

2. Kante bede af

3. Vil du lave ændringer i haven – så observere haven nu, hvis du ikke nåede det i sommers og planlæg herefter

4. Rive blade sammen og lave bladmuld

5. Flere buske og hække, kan faktisk også klippes i denne tid. Så har du hængepartier kan du godt nå det i nu

 

Nyd haven og drøm videre

Denne tid er også tiden, hvor der er plads til eftertænksomhed. Hvordan er sæson forløbet. Hvad var en succes og hvad skal gøre anderledes til næste år? Her i haven er det også tiden, hvor jeg nyder at gå rundt i haven og observerer og finde på nye bedrifter.

Jeg finder denne tid i haven særlig vigtig. Da jeg mener det er sundt, at nå at reflektere over sæson der er gået og de ting der er sket i haven. Her i haven drømmer jeg om at optimere min tid i haven. Jeg vil gerne være bedre med i haven specielt om foråret, men også om efteråret. Nu har jeg i de sidste par sæsoner virkeligt øvet mig i at få “lukket” haven ned på en god måde. I stedet for hurtigt at smutte ind i varmen, har jeg trukket i det varme tøj og faktisk fået lavet meget i haven. Det letter i foråret når haven atter lukkes op og der både skal forspires, tilses dahliaknolde, krukker osv. Jeg tænker alle havefolk kender møllen…

 

Armchair gardening

Når de sidste projekter i haven er lukket ned og alt er gjort klar til vinter, finder jeg gerne ro med en god havebog. En god havebog, kan for mig være mange ting lige fra andres have erfaringer til bøger der mere omhandler det arkitektoniske havedesign og plantesammensætninger. Jeg elsker en havebog med lækre billeder, hvor man rigtig kan fordybe sig i.

På min havebøgsreol står lige pt. en række bøger og venter på mig, måske har du også nogle der bare venter på at blive åbnet? Måske min “lille” liste også kan give dig et par ide til, hvad du skal læse henover vinteren sammen med en god kop kaffe?

 

10 bøger, jeg skal se nærmere på…

1. Organic Gardening, The natural no-dig way af Charles Dowding

2. Gardening at Longmeadow af Monty Don

3. Garden Design – A book of ideas af Heidi Howcroft & Marianne Majerus

4. Smuk køkkenhave af Louise Risør & Jacob Fischer

5. The Thoughtful Gardener af Jinny Blom

6. Plant- Driven Design af Scott Ogden & Lauren Springer Ogden

7. Floret Farm’s, Cut Flower Garden af Erin Benzakein og Julie Chai

8. Nyt nordisk Havedesign af Annika Zetterman

9. The Pottery Gardener af Arthur Parkinson

10. Haven i Troense af Helle Troelsen, Karen Syberg & Stuart Mcintyre