Jeg oplevede for lidt tid siden i et forum på facebook, en vældig snakken frem og tilbage omkring vildskud på roser. Der findes mange regler omkring, hvordan et vildskud ser ud, om det er med torne eller ej, rødlig eller grøn i stænglen osv.

Men jeg synes i virkeligheden kun der er en “sikker” måde, at konstatere om det er et vildskud. Og efter min oplevelse på nettet,  gik jeg på jagt ude i min egen have for at se om jeg ikke kunne finde et vildskud på mine egne roser… og det lykkes mig. Man kan langt hen af vejen godt sige, at et vildskud ikke ligner den øvrig del af rosen. Men jeg det er ikke min erfaring, at der er hold i at tælle blade på et vildskud, da jeg flere gange har set roser med 7 blade, som absolut ikke var et vildskud. Jeg vil sige er man usikker på vildskud, så skrab lidt jord væk ved rosen ned til okulation øjet (ligner en knold), kommer skuddet under okulations øjet er det et vildskud, men kommer det tvært imod over okulations øjet er det den rigtige rose, der kommer med et nyt skud.

IMG_4498 IMG_4500 IMG_4501 IMG_4502

Som i kan se er der 7 blade på mit vildskud, men der er også torne på, men jeg synes dog ikke man kan bruge det, som en sikker indikator. Den nemmeste og bedste måde, at fjerne vildskuddene på er at rive dem af og ikke klippe dem af. Klipper man dem af kommer de hurtigt igen og er ofte mere kraftigere.