Træer er smukke og skal ikke bare være statister i et hjørne af haven, de kan give så meget til haven vær enten det er en lille eller stor have. De bør spille en større hovedrolle i de danske haver end de gør.

Selvfølgelig ved jeg godt, at de ind i mellem også kan svine med deres løvfald hvert efterår og fuglene sætter sig i dem og laver klatter alle de steder vi ikke gider, at have det… Men når det så er sagt, synes jeg nu stadigvæk der er god grund til at overveje at trække dem ind i haverne.

De kan bidrag til mange ting i haven, det kan være lige fra at skab læ til skygge eller være med til at forøge dyrlivet i haven. Træerne kan være med til at dele haven op og skabe forskellige rum, så haven bliver mere en opdagelse end som have man ved første øjekast kan overskue. Brugen af træer på denne måde kan forøge oplevelserne for havens bruger.

For at skabe fokus på de træer man har i haven kan man også sætte lysspots på træerne, dette har ofte en meget fantastisk effekt, da træet kommer til at fremstå på en helt skulpturel måde. Træets måske unikke stamme kommer til syne eller det kan være træet grensætning, som er helt speciel.

Når træerne hen på efterår begynder at svine og man ofte ikke kan se meget positivt i de træer man har i haven, kan man jo tænke på at træet blade rent faktisk er med til øge ens jordkvalitet i haven, det samme gælder de kviste eller lidt større grene der henover efteråret knække af træerne.

Ligger træernes “affald” på græsplænen, så riv det sammen og lig det ud i bedene i haven eller smid det i kompostbunken, hvis du er den heldige ejer af sådan en? Men uanset hvor affaldet ender vil det med tiden blive omsat og skab en bedre struktur i jorden, som fremmer dyrlivet under jorden. Selvfølgelig er noget affald længere tid om at blive omsat end andet. Her tænker jeg på, at bladene bliver hurtigere omsat end grene.

Naturligvis har vi også dyr der oven for jorden, vil trives i vores haver ved hjælp af flere træer i haverne. Her tænker jeg specielt på vores fugle. De får gemme steder, hvor kan føle sig trykke og måske bygger de rede  og hænger man lidt godter ude til dem i vintertiden, kan man holde dem i haven og skabe liv i haven på en tid, hvor der ellers ikke er meget at komme efter. Og når den søde sommer tid kommer er fuglene også klar til at give en hånd med, de vil nemlig elske mange af de skadedyr, som vi haveejer ikke glade for.

Men jeg har nok med tiden fået den holdning, at man lige så godt kan gøre brug af de naturlige resurser, som haven selv byder på. Altså udnytte den allerede i gang værende diversitet der er i haven. Jeg synes godt man kan sige, det der er kommet af naturen, skal også blive i naturen. Så spare man også et par gange til genbrugspladsen…

Der er bestemt også andre fordel, nogle træer har de mest fantastiske farver henover efteråret og man kan selvfølgelig også vælge den type af træer, som beholder noget smukt at se på i den kolde vintertid. Dette kunne være forskellige typer af vores nåletræer, som enligt også er en meget forsømt type af træer.

Hvis man laver en variation af de træer man har i haven, vil man med tiden også se at det ikke kun er forskellige fugle man trækker til sin have men også sommerfugle og andre insekter, alle sammen nogen som i større eller mindre grad vil berige din have.

Hvis jeg skulle fremhæve et par stykker, jeg selv har kær skulle det være… – og jeg skal nok prøve, at begrænse mig…