Jeg startede her i midten af marts på min forspiring af tomater og det er virkelig et af mine favorit områder, jeg elsker virkelig tomater i alle afskygninger og derfor er det også meget svært for mig, at begrænse mig… Hvilket allerede er gået i fisk for mig, mit udgangspunkt var at jeg i år skulle få brugt de frø jeg havde liggende fra sidste år uden til køb til den kommende sæson. Men det er ikke helt lykkes for mig, jeg har selvfølgelig lavet en del til køb… det er lidt svært når der kommer nye “must haves” ind fra sidelinjen.

Genbrugen kommer ind i billedet på den måde, at jeg i år har valgt at forspirer nogle af mine tomater i toiletruller, helt sikker noget der har været i hit hos mine børn, der er næsten gået sport i at samle dem ind. Og så er det jo en hyggelig måde, at inddrage dem i selve processen, hvordan en tomat enligt bliver til og at det ikke bare er en man nødvendigvis køber i supermarkedet…

Forspiring 1

Da jeg som regler køber mine frø forskellig steder fra har jeg også forspiret af flere omgang og jeg må sige at jeg synes det er sjovt at prøve noget nyt til hver sæson, men jeg kan dog allerede se at min spiringsprocent desværre ikke er så høj på toiletrullerne og jeg synes de tørre hurtigt ud i forhold til de tørv briketter jeg normalt bruger til mine tomater. Så derfor har jeg også valgt, at bruge disse til de fleste af mine tomater.

Jeg har i år fordelt min store passion ude på sorterne, de første jeg nævner er mine rester fra sidste år. Jeg skal selvfølgelig beklage, at jeg ikke har billeder af tomaterne i nu, men bare rolig det kommer der, som sæson kommer i gang, jeg skal nok holde jer opdateret på, hvordan de forskellige sorter kommer til at se ud.

‘Delizia’

– Fin stor orange/rød bøftomat (marmandde) med grøn krave. Tomaterne kan blive helt op til 200 gr. tunge

Tomat 'Delicia' 1

‘Luxor’

– en middeltidlig tomat. Der bærer store røde frugter helt op til 300 gr.

‘Corianne’

– røde dekorative flaskeformet tomater med en god aromatiske tomatsmag. Velegnet til salater og på grillen.

‘Sungold’

–  En tomat der er Super velsmagende, tomaterne orange/gule. Rigtig god til tomatsaucer og pizzaerne, men bestemt også til at spise direkte fra planten. En rigtig børnetomat, så pas på, hvis der skal være nogen til pizzaerne…

‘Moneymaker’

– er en god gammel velafprøvet engelsk sort, som giver et stort udbytte, måske heraf navnet? Denne tomatplante giver mange middelstore velsmagende røde tomater, der kan høstes af tomaterne indtil den første frost kommer.

Havde også lige lidt ‘Tiny Tim’ tilbage, så dem må jeg vidst også hellere tage lidt af.

– dette er en busk tomat, som giver rigtig mange små søde tomater, en tomat der lige som ‘Sungold’ er god til at nappe af på rundtur i haven…

Til lidt sjov i gaden har jeg valgt

‘Tigrella’ 

– en tidlig tomat som er middelstore med gyldne striber og med en delikat smag. Smuk og lidt sjov i sommersalaten.

Tomat 'Tigrella' 2

‘Chocolate Cherry’

– en tomatplante der giver mange små fine cherrytomater med et strø af chokolade farvet striber.

Tomat 'Chocolate Cherry' 2

 

Mine nye indkøbte tomatfrø er fordelt på sorterne;

‘Cherry Gardeners Delight’

– en gammel sort af cherry tomater, men stadigvæk en af de allerbedste tomater, man kan dyrke. Planten bærer mange større røde cherrytomater, som er smagfulde og søde.

 ‘Azoychka’

–  denne plante bærer gule tomater.  Og skulle være en af de tomater, der ligger til den mere søde side med et strejf af citrus.  Det er ikke en tomat jeg kender meget til, men dette skulle gerne komme henover sommeren.

Tomat 'Azoychka' 1

 ‘Black from Tula’

– er en gammel sort. Den giver store bøftomater i en meget mørkerød til brunlig farve. Den er meget  intens og velsmagende, trods sit lidt mærkeligt udseende.

Tomat 'Black from Tula'

 ‘Cherry Snow White’

–  tomaten planten giver små søde tomater, der til en start er elfenbenshvid til cremefarvet og som modner over til en varm lysegul farve. Det er ikke en tomat, som man dyrker for den helt store smagsoplevelse, men den er meget dekorativ i sin optræden sammen med andre tomater i sommersalaten.

Cherry 'Snow White’ 1

 ‘San Marzano’

–  er en italiensk mad, særlig velegnet til lækker tomatsaucer, men kan også nemt spises frisk. Den har en god fasthed.

‘Sweetbaby’

– denne tomat var en jeg bare lige faldt over, da jeg var inde og handle ind. Det er en kirsebærtomat, som giver et stort udbytte af små røde tomater. De kan med fordel spise lige direkte fra planten.

Tomat 'Sweet Baby' 1

Som i nok kan se, det med at begrænse sig altid er et problem for mig, men det skal jo nok gå… Jeg ender nok med at have mindst 28 tomatplanter fordelt ud på 14 sorter i år, da jeg som regel altid forspirer to tomatplanter af hver sort. Der skal jo være plads til, hvis et eller andet går galt…

Til sidst vil jeg sige, hvis nogen har fået lyst til tomater, skal man ikke holde tilbage. Man kan nemt nå at forspirer tomater i nu og de kommer hurtigt i gang og jeg vil sige tomater er generelt meget let dyrkelige. Når det for alvor bliver sommer og der så småt begynder at komme tomater, skal man bare huske at tænke på, at en tomatplante skal producere mange tomater på relativ kort tid, så derfor er det også vigtigt at bruge en god jord ved den endelig udplantning plus en god gødning.

Jeg bruger selv en NPK gødning, som der virkelig er noget krudt i, den har tallene 14 – 3 – 23, hvor der også er tilsat micronærings stoffer fra Hornum. Men kunne i år godt finde på, at bruge en mere organisk  løsning.