Det er med glæde jeg for et par sæsoner siden plantede et Ginkgo biloba eller på dansk et Tempeltræ. Det er et smukt stort opret træ med et helt unikt blad, hvis man spørger mig. Træet for også flotte gule høstfarver.

Ginkgo biloba 1-001  Ginkgo biloba-001  IMG_2110

Kigger man nærmere på bladene kan man se, at det ligner at bladene består af mange mindre nåle, som er vokset sammen og danner et helt blade, som vi kender fra så mange andre træer. De sidder i en smuk vifteform og er det man kalder 2 -lappede blade. Træet kan godt blomster men blomsteringen optræder oftest først efter omkring 20 år eller senere. Træet er et såkaldt “tvebo”, hvilket betyder at der er han og hun træer.

Træet høre pt. til nåletræs familie, det er den gruppe man også kalder de nøgenfrøede, men der har i længere tid været diskuteret om den skal sin helt egen familie.  Dens oprindelse er fra østen – Kina og Japan, det menes at den vokser frit, som naturlig bevoksning i det sydlig Kina.

Man kan måske spørge sig selv, hvad man skal bruge denne oplysning til… Men dette er der en god og meningsfuld forklaring til. Ved at kende en plantes oprindelig vokseplads, kan man kortlægge, hvordan planten vokser bedst og dette er meget vigtig info i forhold til dens videre vej, som kulturplante i vores miljø og haver.

Desværre opdagede jeg i foråret at mit træ, har fået en stor skade, som der desværre ikke kan rettes op på, så der er kun en vej og det er opgravning. Skaden kan være opstået ved tidligere håndtering uden at der har været synlige tegn på det. For eksempel, hvis vedet er blevet beskadiget og vi så får en periode henover vinteren med frost og tø, kan barken/vedet sprænge.  Sådan en skaden kan være opstået ved tidligere håndtering, dette kan både være ved plantning, fragt til planteskole fra producent eller opgravning ved producenten.

IMG_2108

Hvorvidt jeg skal have en ny ved jeg ikke… da jeg imellem tid har lavet lidt om på min haveplan. Så det må jeg lige i tænkeboks med henover vinteren.