Denne sommer har jeg og mine børn været lidt på sommerfugle “jagt” i haven, i øvrigt en god aktivt i ungernes lange sommerferie. Jeg er ikke i tvivl om, at både jeg selv men også mine børn har lært meget om sommerfugle lige fra larve til den er flyve klar.

Nogle af de arter vi fandt af dagsommerfugle var disse…

IMG_5065  sommerfuglen Dagpåfugleøje og Echinacea purpurea 'Kim's Knee Knee High'

Admiral og Dagpåfugleøje sommerfugl

Tidsel sommerfugl 1  IMG_4883

Tidsel sommerfugl og nældens takvinge, den sidst nævnte er også Danmarks nationalsommerfugl.

grønåret kålsommerfugl på Agastache foe. 'Blue Fortune'  IMG_4870

Grønåret kålsommerfugle og Græsrand øje.

IMG_4907

Kålsommerfugl.

I haven har vi forskellige planter, som er med til at tiltrække sommerfugle. Hvis man ønsker flere sommerfugle i sin have, så er her en liste af gode sommerfugle planter. Det er ydermere en god ide at have både have forår, sommer og efterårsplanter, som tiltrækker sommerfuglene, så man kan have sommer fugle allerede fra marts og til hen i efteråret.

Forår

Julerose, kalkkarse, hyacinth, aftenstjerne, judaspenge, aubretia, syren, alyssum, gyldelak, erica, iberis, frugttræer, blodribs, tørst.

Vildeplanter

Kodriver, vinterkarse, agerkål, agersennep, lungeurt, engkarse, hestehov, døvnælde, krybende læbeløs, løgkarse.


Sommer

Tidselkugle, nepeta, indianermynte, studenternellike, floks, morgenfrue, lavendel, solhat, isop, haveknopurter, heliotrop, statice, kæmpemarguerit, sporebaldrian, peberrod, verbena, hjulkrone, dild, slangeurt, kartebolle, 2. års skorzonerod, hvid havefredløs, sommerfuglebusk, merian.

Vildeplanter

Slangehoved, storkenæb, hyldebladet baldrian, oksetunge, alm. gederams, katost, blåhat, røllike, stor knopurt, gedeskæg, pileurt.


Efterår

Kinapurløg, asters, gyldenris, lyng.

En god ting er, at huske på at sommerfuglene holder til på steder i haven med sol og læ og opholder sig kun undtagelsesvis i skyggen. De ynder gerne en plads med ikke for meget vind, men der må dog gerne være god plads til dem.

Jeg vil dog helt klart til den kommende sæson, arbejde videre i at skabe mere liv i min have og tænke over mine plantevalg. Hvilket jeg allerede har gjort da jeg i weekenden var på besøg ved Staudefeen, hvor jeg købte tidselkugle og flere solhat til haven.