Der findes mange dejlige planter i de danske haver, både dem som vi selv køber og planter, men også dem der kommer på helt naturligvis…

Jeg oplever dog bare ofte at have ejer er “skræmte” over visse planter, ikke fordi de ikke kan lide dem… Men nok fordi de ikke kan “styre” dem som de gerne vil.

Når jeg tænker på min egen have, elsker jeg at opleve mine planter gro dertil kommer også de planter der ikke lige var med i planen fra starten. Hvis de ikke passer inde i farverne i bedet længere holder jeg bare “flytte dag” for dem.

Jeg har derfor flere lupiner, fingerbøl, vild kørvel, bronze fennikel osv. Men der findes også en måde man kan leve med planterne på uden at de “æder” hele haven op!

Lupiner og Fingerbøl i “Haven i det Vestjyske”

Haven indeholder flere af de gule lupiner af sorten ‘Kronleuchter’, som er en af de sorter, der er alm. på det danske plantemarked og så har den, den kvalitet at den gerne vil formere sig, hvis jeg lader den gøre det… Det er ganske simpelt, hvis man gerne vil have flere planter af den, lader man vær med at klippe de afblomstret blomster af, så de for lov til at smide deres frø.

Lupinus polyphyllus 'Kronleuchter'  IMG_0771

Fingerbøl

Det samme kan man med fordel gøre med sine fingerbøl, som der også flittigt leverer nye spænde planter i det kommende forår. Der er dog nogle frøplanter der ikke bliver som moderplanten, dette gælder også for mine fingerbøl.

Dem jeg har i haven, er den hvide Digitalis purpurea ’alba’, men her er det tydligt at de ikke bliver som moderplanter… De førstepar billeder er, som planten “rigtig” ser ud ved købs tidpunktet og de næste to billeder neden under er frøplanter.

IMG_0871  IMG_0882  IMG_0867  IMG_0870

Som de ses er det ikke kun blomsterne, men også stænglerne der skifter farve.

Bronze fennikel

Jeg har også Bronze fennikel i mit staudebed, som der måske nok er lidt mere aggressivt i forhold til at selvsår sig, men igen kan man afhjælpe “problemet” om man vil, med at klippe blomsterstande af. Skulle der være nogle der har selvsået sig selv alligevel, kan man grave dem op, hvilket er en god ide da denne plante har pælerod og det kan være svær at luge væk.

Men smuk er den!… også sammen med staudesalvie – Salvia nemo. ‘Caradonna’

Foeniculum 'Bronze'  Salvia nemo. 'Caradonna'

Jeg har også til denne sæson fået den vilde kørvel i haven – Anthriscus sylvestris ‘Ravenswing’, som efter sigende også skulle være en flittig selvsår, men det må jeg tage til næste år, lige nu er der kun en ting at gøre og det er at nyde den!

IMG_0764