Hvis man som mig allerede nu er gået i gang med at planlægge næste års havesæson, er det vær at tage det, der ligger lige til højre benet, som det første… Hermed mener jeg at man tage sine egne frø fra haven og det kan stadigvæk godt nås trods efterårsvejret vi har haft de seneste dage med en del regn.

På denne måde kan man måske spare lidt penge, men det er da også lidt sjovere at have frøene fra egen have. Det at tage frø selv fuldender også sæsonen, man har fulgt hele frøet livscykle, fra frø til atter frø, det er da smuk! Dem jeg tager fra min egen have, bruger jeg i den kommende havesæson og nogle giver jeg væk. Men hos mig betyder det dog slet ikke at jeg spare penge på næste års frø indkøb… som stadigvæk er stærkt stigende! Og jeg elsker det!

Lathyrus frø

Jeg har i år taget frø fra mine Lathyrus, kornblomster, middagsblomster og selvfølgelig mine efterhånden mange valmuer… Men det er jo ikke alle frø man kan være sikker på bliver som moderplanten, men stadigvæk synes jeg det er arbejdet vær.

IMG_2008-001  IMG_2009-001

Bælgene på Lathyrus eller på dansk ærteblomsterne, skal helst være brune og frøene mørke, så ved man de er klar til at blive taget. Men med det vejre vi pt. har kan man også plukke dem og lade dem tørre indendørs, man skal bare lade dem ligge et sted, hvor de kan “ånde”, så de ikke rådner.

Middagsblomst frø

IMG_2007-002

Den orange middagsblomst, plejer jeg ikke at tage frø af, men lader den bare så sig selv år efter år og dette fungere rigtigt fint. Men jeg leger pt. lidt med i mit hoved om at lave et så kaldt “flammebed” med knald på… Og her kunne jeg godt bruge denne blomst. Når jeg laver bede tænker jeg ikke så meget på og det er planter der efter signe hører mere hjemme i køkkenhave end i staudebedet jeg mikser efter, hvad jeg synes jeg har behov for. På denne måde opnår man også spændende bede, hvor noget er til pynt og andet kan bruges i køkkenet. Jeg kan godt lide det sammen spil man opnår på den måde.

Valmue frø

IMG_2002-001  IMG_2001-001

Mine valmuer har i den grad været et stort hit i år! Så de er talstærkt med til næste år og allerede også forstærket, da jeg forleden aften kom til at gå på nettet og kigge på frø i England… UPS, siger jeg bare… men så er jeg da i gang for alvor med næste sæson, det er næppe de sidste frø der bliver købt til næste sæson!

Valmuer er nem at se og høre om de er klar til at blive taget. Frøstanden bliver lysebrune og vipper man frem og tilbage med frøstanden kan man, hvis de er modne høre frøene rasle inden i frøstanden.

Opbevaring af frø

Husk at de indsamlet frø skal være godt tørre, inden de pakkes væk. De opbevares i papirposer eller kaffefilter et tørt og helst køligt sted. Eller i helt lufttætte glas, genbrug gamle syltetøjsglas. Man kan evt. også nedfryse frøene, dette vil forlænge spiredygtigheden med op et flere år. Men for at bruge denne proces er det ekstrem vigtig at frøene er helt tørre, inden de ligges i fryseren.

Mine Cosmos og enkeblomster, vil jeg også tage frø af de er bare ikke helt klar i nu… Men smukke er de! Dertil kommer der en hel række flere… Så der er pt. nok at se til.

IMG_2012  IMG_2011

Cosmos ‘Double Click Rose Bonbon’ – Stolt kavaler

Scabiosa atropurpurea 'Salmon Queen'

Her er Scabiosa atropurpurea ‘Salmon Queen’ – Enkeblomst