Har du også forelsket dig i nye stauder til haven…? Det har jeg! Her kan følge med og få 5 gode tips til, hvordan du får dine planter ordentlig i jorden…
1 . Punkt vil naturligvis være at finde ud af, hvad planten kræver. Dette kan være i forhold til placering i haven og jordens egenskaber.
- Altså skal den have sol, skygge eller kan klare noget midt imellem?
- Skal den have læ eller klare den sig godt med lidt sus under skørterne?
- Kan den klare tørke eller vil den heller stå til den våde side?
I forhold til jorden, kan man hjælpe lidt til selv for at skabe de gode forhold for planten. Bor man et sted, hvor jorden er meget leret, hvilket ikke er dårligt, men nogle planter vil gerne have et godt dræn. Så kunne man her, ved plantning komme noget sand og grus i plantehullet for at skabe det dræn der er behov for, for at få gode vækst betingelser. Brug dog ikke strandsand.
Nogle eksempler kunne være,
- Solhat
- Indianermynte eller Anisisop
- Staudesalvie
Hvis jorden der imod er meget sandet, kan nogle planter meget hurtigt komme til at lide i sommerperioden og her kan man blande ler granulat i plantehullet. Da ler har den egenskab, at det kan tilbage holde vand og dermed også vigtig næringsstoffer (gødning) for planterne.
Nogle eksempler kunne være,
- Sølvlys
- Stjerneskærm
- Kvan
2. Tjek dine indkøbte planter… de skal se sunde ud og ikke have tegn på råd. Tjek at planten er det man kalder rodfast, dette vil sige, at planten skal have sat rødder ud, så når man tager den ud af potten og vil plante den ud, må det hele ikke falde fra hinanden. Der må heller ikke være tegn på rodsnøring, dette viser sig, hvis planten har stået for længe i potten og rødder begynder i bunden af potten og køre rundt og rundt… Hvilket til sidst kan medføre at planten har svært ved at etablerer sig og at den “kvæler” sig selv og går ud.
3. Op vand ALTID dine planter inden du planter, gerne i en spand. Behold planten i potten og dyp den ned i spanden med vand, så hele potten er under vand. Det vil boble op med luft og først når der ingen bobler kommer mere er planten helt vandet op. På det første billede kan man se jordens luft huller blive fyldt, derfor bobler det og på det andet billede er jorden mættet af vand.
4. Vælg plantestedet. Her skal jorden være rensede for flere årige ukrudt inden plantning. Da det hjælper planten bedre i gang, når den ikke skal “slås” med andre planter om vand og næringsstoffer. Det letter også dig for uoverskuelige ukrudts problemer!
5. Nu er planten klar til plantning. Her er det MEGET vigtigt at man graver et ordentlig hul til planten. Normen vil her være at man graver et hul der tillader rødderne at komme ud i plantehullet uden at de bøjes, så de frit kan fordeles rundt. Vær varsom med at ligge organisk materiale i bunden af hullet, for at undgå anaerob forgæring.
Det er også vigtigt at grave at hul der er omkring 5-10 cm større i diameter end potten. Herefter løsner man jorden i bunden og i siderne, for at gøre det nemmere for planten at sætte fremtidige rødder ud.
På det første billede kan man se et hul der bare er gravet, uden at tage hensyn til at planten, skal kunne sætte sine rødder ud… og herefter et hul, hvor jorden er løsnet. Jorden hos mig er jorden meget sandet og man kan næste fornemme, hvordan jorden helt falder sammen, når man arbejder med den.
Det var en grundig og lærerig gennemgang af, hvordan man planter stauder. Tak for det. Stauder er dyre, så det kan jo godt betale sig, at plante dem med omhu.
Hilsen Elna
Hej Elna,
Ja, det var en lidt længere forklaring på, hvorfor nogle ting kan være vigtige ved plantning… Jeg kom bare til at tænke på, at der nok ikke er mange der ved, hvorfor det er vigtigt… Og alle vil jo gerne have succes og som du også siger, planter kan jo godt være dyre at købe.