Roser, Roser og atter roser…

Til en start var jeg overhovedet ikke særligt begejstret for roser, synes de var besværlige og tilhørte gamle haver og kunne ikke se ideen i dem og specielt ikke i nyere haver… Men som tiden gik og jeg kom i lære på en planteskole, som tildeles er en meget stor rosen planteskole ironisk nok, begyndte jeg lige så langsomt at komme til, at holde af flere og flere roser.

Min have, som i dag stadigvæk er under opbygning, rummer allerede flere sorter af roser og hvad roser angår er jeg ikke frelst, det er ikke en bestemte grupper af roser der finder vej til min have. Men roser som jeg kan lide for løvet, duften, blomsten eller væksten på rosen, alle roser har deres egne egenskaber eller nogle af dem flere.

Jeg glemmer aldrig min læremesters holdninger til de engelske roser, det var noget skrammel, som mange rosenelsker er frelst omkring og tænker kun på en vulgær stor fyldig blomst med duft… Men jeg må sige jeg kan nu godt lide flere af de engelske roser, herunder specielt ‘Charles Austin’, den står uvurderligt flot i min have, på trods af en placering, hvor vestenvinden suser lige ind, men den kan holde til det!

'Charles Austin' 1  'Charles Austin' 2

Min smukke Rosa ‘Charles Austin’

Flere sorter af roser klarer sig også fortrinligt i krukker, typisk drejer det sig blot om at vælge en krukke der er stor nok, så det ikke bliver besværligt, at holde rosen op vandet og så må den gerne også veje noget så den ikke vælter så nemt, måske er det et generelt most for planter i krukker i min have…

'Leonardo da Vince' 4  'Leonardo da Vince'

Rosa ‘Leonardo da Vince’

Her har jeg ‘Leonardo da Vince’ i krukke, den har stået i samme krukke som nu køre på anden sæson og typisk vil man på anden/tredje sæson enten supplere med helt nyt jord eller give den en topdressing af nyt jord. Jeg overvinter ikke mine flere årige planter ude om vinteren, da dette vil være et stort sats, nogle år med milde vintre vil det gå mens andre vintre kan tage livet af dem og dette gælder jo ikke kun roser, men alt hvad man sætter i krukker.

Jeg har et bed i min have, som jeg kalder det gule bed, som rummer farverne hvid, lime, lilla, mørkbladet stauder, som Sølvlys og så selvfølgelig gul. Bedet har en snert af stillen Cottage garden, som stammer fra England. Det er en type, hvor man blander planterne, det vil sige der eksempelvis som hos mig, både er roser, stauder, krydderurter, prydgræsser og træagtige planter herunder aronia, kirsebær kornel og hortensia, at finde… Personligt kan jeg godt lide at man mikser planter, men jeg forsøger dog stadigvæk at holde lidt ro på det 100 m2 store bed, ved at styre farverne.

IMG_4425  Salvia 'Caradonna' - Løvehale, prydgræsser.

Rosa ‘Gracious Queen’ og den øvrig mangfoldighed i bedet, Salvia ‘Caradonna’ – Pholmis russeliana – Miscanthus sin. ‘Nishidake Göteborg’ og allerbagerst står der Aronia, som med tiden skal give lidt læ til bedet.

IMG_4423  'Kronprinsesse Mary' 1

De næsten identiske roser,  Rosa ‘Kronprinsesse Mary’ og Rosa ‘Stockholm’

Er også faldet for denne rose, men er lidt i tvivl om den skal flyttes eller hvad, da den nok har for stærke rosa træk, dog er det kun når den er ved at være afblomstret, men set i forhold til mit lille farvetema i bedet, men smuk er den…

'China town'  'China Town' 1

Rosa ‘China Town’

Ved vores bålplads brydes den relative ny plantet taks hæk med endnu en smuk fyldt rosa rose, som venter på et ordentligt stativ, men må klare sig med et par bambus pinde lidt i nu.

'Willestrup' - 'Eden' 3  'Willestrup' - 'Eden' 4

Rosa ‘Willestrup’ eller om man vil Rosa ‘Eden’, kært barn har mange navne…

En rose, som også er utrolig smuk er Rosa ‘Ambiente’, den har ikke alene en smuk blomst men også et utroligt smukt løv, som til tider viser sig, som værende med bronze farvet toner.

'Ambiente' 1  'Ambiente' 2

Rosa ‘Ambiente’

Som det måske kan ses på nogle af mine billeder, er det ikke alle roser der har lige pænt løv. Det er normalt ikke noget jeg bøvler meget med, men denne sommer tror jeg det skyldes, at jeg tidlig på sæson ikke fik dem gødet tidlig nok. Jeg synes nemlig, at det virker for mig at give mine roser noget til føden og på den måde ruste dem til, at stå imod mange sygdomme.

Lige som jeg heller aldrig klipper mine roser ned inden vinteren, da jeg ofte har oplevet at de fryser alt for meget tilbage. Så derfor klipper jeg dem først ned, når frosten er ved at være på retur i foråret. Er de dog frosset meget tilbage, som alligevel sker nogle vintre, giver jeg dem alm. NPK (11 -5-18) gødning, som virker her og nu, for at sparke dem i gang, efter følgende bruger jeg langtidsvirkende rosen gødning (5-2-4), som også indeholder lidt hønsemøg.

Og så er jeg måske lidt dovn, ingen af mine roser bliver dækket til når vinteren sætter ind, skulle der ryge nogle, så er der pt. ikke noget at gøre ved det. Men har heldigvis ikke oplevet det endnu. På den måde bliver jeg også klogere på de forskellige sorter og deres kunnen.

Haven rummer flere sorter, men det er desværre ikke alle der helt er i gang i nu. Jeg har dog lige fanget et billede af ‘Waterloo’ og  ‘Ghislaine de Feligonde’ som i kan se er den kun lige så småt begyndt, at blomstre men er fuld af blomstreknopper. Men begge sorter er virkelig pengene værd at investere i.

'Waterloo'  'Ghislaine de Feligonde'