Jeg har altid drømt om en mindre frugtlund med kroget ældre frugttræ og nu vil jeg gøre noget ved det. Læs mere her om mine planer…

Hvem, hvad, hvor og hvordan

Ja, det er et meget godt spørgsmål… Både jeg og min familie er glad for at spiser pære og i øvrigt også mange andre frugter, men man skal jo starte et sted og det blev ved pærerne.  Så derfor har vi været ved at undersøge en del ting omkring sorterne, hvordan skulle vores pære her i haven være for at vi synes den er lækker at spise?

Pære smagning

Jeg har været på jagt i diverse supermarkeder for at købe pære, som vi kunne smage, meeen der er godt nok ikke mange at komme efter i supermarkederne, hvis man tænker på, hvor mange sorter der er at få i planteskolerne. Men det lykkes mig at fremskaffe ‘Katrine’, ‘Lukas’ og ‘Conference’ pærerne. Dertil har jeg indimellem haft nogle pære med hjem fra mit arbejde på planteskolen for at lade resten af “banden” herhjemme smage på herlighederne.

Jeg kan virkelig godt anbefale at smage på vare inden, man planter et træ. Bare fordi “Moster Elly”, kan lide pæren er det jo ikke sikkert at du eller i som familie, synes det er en god pære. Jeg var for eksempel overbevist om at vi skulle have ‘Katrine’ pæren herhjemme, da den havde en god størrelse og så lækker ud, men den smagte bare ikke ret meget af pære. Så den er lige pt. ude af billedet, imens de andre to har fået en godkendelse af os alle. I første omgang er vi kun gået efter pære, som vi kunne spise direkte fra træet af, men skulle der komme en der også kunne gemmes lidt ville det da være super.

Pære sorter

Når man skal vælge et træ er en god ide, at tage stilling til 3 ting:

  1. Hvor meget plads har man? Der skal 2 pære træer til, for at opnå bestøvning, men bor man i et villakvarter eller har naboen frugttræer lige inde på den anden side af hækken går det som regel også.
  2. Dværgstamme, alm. stamme eller vildstamme?  Største delen af de træer der bliver sat i de danske haver er på alm. stamme. Man kan også få frugttræer som Espalier træer, samt søjletræer.
  3. SMAG, SMAG, SMAG! Hvis du ikke kender smagen af den pære du vil købe, så smag på varen.

Jeg har valgt både træer på vildstamme nogle, som espalier træer. Jeg har valgt ud fra at jeg både skal have lavet et haverum i haven, hvor “væggen” bliver frugttræer, som er espalieret. Herudover her jeg brug for nogle der skal stå, som delvis levende stolpe ved et kvasthegn og til slut skal jeg bruge nogle til en mindre frugtlund. Mit valg af vildstammetræer, har jeg fortaget på grundlag af min sandejord og at jeg tidligere har prøvet mig med andre stammer, men da det ikke helt lykkes for mig, prøver jeg nu en ny vej til succes med frugttræer.

Vores valg

Indtil videre har vi plantet ‘Anna’, da den minder om den næsten folkekære ‘Clara Fris’,som min datter elsker. Men ‘Anna’ skulle være et mere sundt træ, samt være mere rigt bærende. Så er der også blevet plads til ‘Comice’, som har en god aromatisk pære smag. Den står sammen med ‘Anna’ og skal være de levende stolper ved kvasthegnet på sigt. Som billedet viser er det pt. et projekt der er i gang.

Dertil havde jeg også en lille smagsprøve med hjem fra mit arbejde på en asiatisk pære ‘Hosui’, som virkelig tog kegler herhjemme så den skal der også være plads til. Udover dette har jeg også en virkelig god arbejdskollega, som er kommet med nogle forskellige frugttræer til mig bl.a. Conference og nogle æbletræer.

Andre frugttræer

Jeg skal selvfølgelig også have andre frugttræer i haven. Både blommer og æbler kommer også til at finde vejen til vores have. Jeg har allerede plantet både ‘Elstar’, ‘Aroma’ (fra arbejdskollega) og ‘Rubinola’ alle på vildstamme og flere kommer til forhåbentlig inden vinter.

Ekstra test

Vi var selvfølgelig nød til også at teste pærerne til bagning… Så pæretærte det blev af lukaspæren og jeg kan kun sige MUMS, den var god….