GUIDE/REKLAME: Her vil du få inspiration til at komme i gang med at lave en god omgang GULD til haven og bagefter vil du undre dig over at du ikke var gået i gang noget før, men det er aldrig for sent og der skal være tid til det hele!
Min kompost
Ny køkkenhave, nye ideer
Jeg er jo ved at tilrettelægge en helt ny køkkenhave i haven eller det vil sige, det er faktisk et helt nyt stort område med selvforsyning. I denne forbindelse har jeg også prikket hul på at lave kompost, i ved guld til haven uanset om det er til blomster eller køkkenhaven. Dette har medført at jeg har startet et samarbejde med producenten af kompostbeholder fra Timberrud.
En beholder jeg har haft kigget på i længere tid, da jeg synes den er smart på flere måder. Den er ren i dens design og så kan der komme luft ind, hvilket sikre ventilation til processen og så kan beholder åbnes fra alle sider. Ønsker du at læse mere om vejen til at producerer guld til haven med kompostbeholder fra Timberrud, får du her et link til deres side https://bolighaveshop.dk/produkt/kompostbeholder/
Beholder fås i forskellige trætyper, som Fyr (trykimprægneret), Lærk og Robinie. Min er af Lærk og valgt ud fra et princip omkring at jeg gerne vil have noget der ikke er trykimprægneret, men samtidig har en lang holdbarhed i haven. Men dette er jo alt sammen en smagssag.
Da der er forskellige former for kompostering, kan herunder blive klogere på, hvad der passer bedst ind i dit haveliv. Jeg har valgt at starte med en koldkompostering i haven, som du vil kunne her på siden.
Kompost former
Koldkompostering
For at komme godt i gang med din koldkompostering, kan du følge disse overskuelige punkter:
- Start med et mindre lag af kviste og mindre grene (lidt større grene kan klippes i mindre stykker og kommes på også)
- Herefter blandes køkkenaffald rigtig godt med øvrigt haveaffald og lægge oven på grene og kvistene.
- Denne proces gentager man, med en vigtighed af at mixe de forskellige typer af affald kompost beholderen er fyldt
- Herefter vandes bunken rigtig godt igennem
- Afdækning eller ej? – det kan både være en fordel at dække komposten til med stofsække eller presenning, så man holder på fugten i bunken og næringsstofferne ikke vaskes ud ved meget regn fra oven. Men omvendt skal man også huske at vande, hvis man køre den lukket metode.
- For at sætte skub i herlighederne kan man “stikke komposten om”, dette vil sige at man blander bunken (det der lå yderst kommer inderst og omvendt) eller flytter den over i en bunke/beholder. Når man stikker komposten om tilføre med ilt til bunken, som sætter ekstra skub i processen.
- Man kan til sætte kompostorme for at fremme processen yderlige.
Efter en sæson i haven vil komposten være omsat og klar til at bruge i haven. Man kan også tage komposten i brug og bruge den som delvis omsat. Hvor resten af processen vil ske i haven bed eller hvor den nu bliver lagt på.
Varmkompostering
Denne form for kompostering, kræver noget mere af os have mennesker. Det kræver en større del af haveaffald, samt køkkenaffald. Men indsatsen kan være godt givet ud. Pga. den høje temperatur i bunken (60 grader), dør genstridigt ukrudt, skadedyr og sygdomme i processen.
Når processen kører på så høje temperaturer, vil man også opleve at bunken meget hurtigere bliver omsat ofte allerede efter 6 mdr. til et halvt år.
- Affalds opbygningen er det samme, som ved koldkompostering. Forskellen er bare mængden her. Mængden spiller en stor rolle, da den er med til at holde den temperatur kan stige tiltrækkelig nok i bunken. Ofte vil man sige at der skal en 1 kubikmeter til samlet set.
- Herefter dækker man til med presenningen og gerne halm. Gamle tæpper og stofsække kan også bruges.
- Efter nogle uger, er det en god ide at stikke komposten om for at bevare temperaturen i bunken. Det rette tidspunkt vil være når temperatur begynder at falde i bunken.
- Vælger man denne form kan man ikke bruge kompostorme, da de vil dø ved temperaturer omkring 28 grader.
Hvilket affald?
Der kan faktisk gå meget affald i kompost beholderen. Jeg har delt det ind i haveaffald, køkkenaffald og gødning fra husdyr. Hos mig kommer jeg også kanin/Hønsemøg i vores beholder. Selvom vores beholder er på hele 1800 liter, kan jeg godt se det går stærk med at få den fyldt op her i haven, så måske jeg skal ud og investerer i en ekstra…
Haveaffald
- Græsafklip
- Hækafklip
- Blade
- Kviste/grene – klippet i mindre stykker
- Visnet plantedele, som blomster/stængler
Køkkenaffald
- Grønsag affald
- Nedfalds frugter/ samt indkøbte frugter
- Æggeskaller
- Kaffe/Teblade
Jeg håber denne guide til haven guld har givet dig et lille overblik, hvad kan kan gøre for at lave guld til haven… Del gerne dine billeder herunder eller hvis du har andre smarte ting du benytter dig af.
Du kan også læse mere omkring kompost her kompost, havens guld
Læg en kommentar