Normalt vil jeg ikke sige at rosmarin er fuldt hårdfør herhjemme, men jeg synes nu alligevel jeg har en sort, som har klaret sig bedre end så mange andre sorter.
Den rosmarin jeg taler om er Rosmarinus officinalis ‘Blue Winter’, måske hænger navnet sammen med holdbarheden i vores klima…
Rosmarin kommer oprindelig fra middelhavs områderne og ligesom alle andre rosmariner elsker den sol og varme. Det er en utrolig lækker krydderi, som går godt sammen med bl.a. tomater, kylling og der kan også laves kryddersmør af de aromatiske nåleformet blade. De blå/lilla blomsterne som kommer i maj/juni måned kan tilmed bruges i salater.
Det er ikke en krydderurt der kræver meget plads, min fylder ca. 40 cm. i høj og brede og har 2 hele havesæsoner bag sig.
Hej Carina. Jeg vil lige knytte en kommentar til din artikel vedr. rosmarin og hårdførhed, da jeg selv ejer en sådan krydderurt. Trods den hårde vinter har min rosmarin plante, som står i en stor potte, klaret sig levende igennem. Om det skyldes at det er en bestemt hårdfør sort (Blue Winter som din?) ved jeg desværre ikke, men ingen tvivl om at rosmarin er en fantastisk urt. Både smags- og sundhedsmæssigt. På https://castorolie.dk/rosmarin/ har de refereret til nogle spændende studier, der beskriver rosmarinoliens mange egenskaber, hvilket jo kun underbygger vigtigheden af at bruge planternes mange sunde egenskaber i vores mad. Som du selv skriver kræver den altså ikke meget plads, men den fylder alligevel godt i maden som naturlig smagsforstærker:) Tak for din fine side, som giver megen god inspiration 🙂