Vil du gerne have noget “guld” til haven? Se med her, hvad en hjemmelavet kompost guld kan gøre for dig, din tid og ikke mindst din pengepung!

Hvad er kompost?

Det kan være mindre grene, blade, toppe fra stauder og prydgræsser, samt køkkenaffald som kan gå direkte i komposten. Her begynder komposten at arbejde og bliver til sidst til omsat/nedbrudt organisk materiale ved hjælp af dyr og mikroorganismer. Hvem der helt præcist hjælper er alt fra regnorme til svampe og bakterier. I slutfasen står man med et organisk materiale, som er det rene guld at bruge i din og så kommer det allerede fra din egen have. Det er da genialt!

 

Fordele ved komposterer

Jeg synes der er mange fordele ved at lave en kompost i egen have og ikke mindst skaber det ofte også lidt forståelse for, hvad det er for en proces der sker i den “virkelig natur” altså naturen eget økosystem. Prøv lige at se med her om du ikke ville ønske dig en eller flere af punkterne kunne ske i din have?

  1. Det er med stor glæde at vi køre meget færre gang på genbrugspladsen og det gør at vi har tid til noget andet i haven.
  2. Her i haven, er jorden med til at forbedre jorden, da Haven i det  Vestjyske, består af rigtig meget sand. Så ved at tilføre kompost, forbedre jeg krummestrukturen i jorden og danner grobund for liv.
  3. Når jordens krummestruktur bliver forbedret, kan jorden også bedre holde på vand og næringsstoffer (gødning). Hvilket spare på gødningen og penge pungen. Så der måske bliver plads til flere planter til haven.
  4. Jeg oplever også at mine bede der har fået en omgang, bliver knap så tilgroet i ukrudt.

For mig er dette her nok af grunde til at starte kompost op, så følg med her på bloggen og del gerne dine erfaringer eller spørgsmål her. Du kan også læse mere om min kompost, som bliver en del af min No – dig køkkenhave.