Anne Just have i Hune

Jeg synes helt klart, at det er rart at komme ud og se haver, hvad enten det er her i Danmark eller man rejser ud over landets grænser. Der er altid inspiration at finde i større eller mindre grad. Jeg tror ikke, jeg i nu har besøgt et sted, hvor jeg ikke har kunne tage et eller andet med mig hjem, det kan være lige fra havedesign, pleje af planter til nye planter jeg ikke kender.

Jeg forsøger hvert år, at ligge nye spændende besøg ind i kalenderen… og man kan roligt sige at det er en skrue uden ende for mig, der er utrolige mange steder jeg gerne vil se i hele verden.

Hvis man holder ferie i Nordjylland, synes jeg at man skal ligge vejen forbi Hune. Der ligger en smukt have der tilhørte den afdøde maler Anne Just, men som nu drives videre af en fond.

Mit først indtryk inden man kommer ind i haven, er at det ligner en almindelig parcelhus have, men dette indtryk forvandles hurtigt, til et indtryk af en frodig, vel disponeret have med en lækker harmoni af de skarp klippende hække der til tide er med til at bryde det mere naturlige vilde look.

Det er en have der byder på spændende overraskelser i form af kunst i haven, små gangsystemer, smukke drivhuse og flere siddepladser rundt i haven, som giver den besøgende mange forskellige indtryk og kig. Der bliver selvfølgelig købes lækkert hjemme bag, som bliver serveret på en af de solfyldte terrasser.

For flere informationer besøg http://www.annejust.dk/

Adresse på haven:  Anne Just’s Have, Postbakken 4, Hune 9492

Billeder fra Haven i Hune.

Laubjergs Rosenhave i Ringkøbing

I min læretid som gartner, var jeg i lære ved Laubjergs Planteskole, som side løbende driver en stor rosen besøgshave. Haven rummer mindst 5.000 roser fordelt på 10.000 m2. Det er en have der byder på roser for et hvert øje, dertil kommer et haveanlæg , som rundt i haven byder på forskellige kig, som er med til at give haven dybde. Og når man taler om dybde, byder den historiske del af haven på spændende indslag, som knytter planter og historik sammen.  Igennem de senere år er der kommet flere kombinations bede til i haven, i form stauder og græsser, hvilket i min optik er det med til at give haven et løft.

Er man på udkig efter roser til sin have, er det et oplagt valg at besøge haven i sommermånederne, hvor roserne står med sine pragtige blomster hoveder. Men dette betyder ikke, at have ikke kan byde på andre oplevelser uden for sommermånederne.

Det er relativt nemt at se, hvilke planter der gemmer sig i bedene, i form af skilte, hvilket ikke altid er en selvfølge i besøgshaver.

For flere informationer: http://www.laubjergs-havecenter.dk/rosenhaven-dk/

Adresse: Laubjergs Planteskole & Rosenhave, Borkvej 18 No, 6950 Ringkøbing.

Billeder fra Laubjergs Rosenhave. Husk bog

Claude Monet´s have i Giverny

I Giverny i det nordlige del af Frankrig finder man Claude Monet´s have. Så er man på disse kanter, er dette helt klart et besøg værd. Til dels på grund af de historiske aspekter, men jeg synes også det er spændende at se, hvor mange af verdens berømte værker har fået liv på grund af inspiration fra haven. Det er en have, som godt kan være lidt over rendt i sommertiden, jeg mindes at have hørt at omkring 400.000 besøger haven hvert år. Og selvfølgelig byder haven også på en butik, hvor man kan købe forskellige ubrugelige og dog også lidt brugbare turist survernires. Man kan bl.a. købe en bog om hans liv og om haven, dog på engelsk, men jeg hører nok til den gruppe, som godt kan lide at have specielt en bog over de steder jeg har været. Bøger jeg med jævne mellemrum trækker frem og bruger som inspiration kilde, til flere af mine projekter.

Det er en smuk have med mange farver og et stort planteudvalg, primært roser, rhododendron, stauder og løgvækster og dertil kommer selvfølgelig de smukke Wisteria – Blåregn og  Nuphar – Åkande

For flere informationer: http://giverny.org/gardens/index.htm eller igennem http://www.gardenvisit.com

Billeder fra Claude Monet´s have. husk bog.

Roseraie du Val-du-Marne, (Roseraie de L´Hay) i Frankrig

Og bliver man i Frankrig ligger der også en rosenhaven der hedder Roseraie du Val-du-Marne (Roseraie de L´Hay). Dette er en ren rosenhave, som for roseninteresseret meget sikkert vil være et besøg værd. Personligt var jeg ikke så duperet af stedet. Jeg synes ikke der var noget brugbart have anlæg knyttet til samlingen af roser. Men selvfølgelige kunne jeg godt finde nogle roser, som jeg noteret mig, til evt. senere brug.

For flere informationer: http://www.roseraieduvaldemarne.fr/roseraie_internet_2010/

Adresse: Roseraie du Val-de-Marne Rue Albert Watel 94240 L’HAŸ-LES-ROSES

Billeder fra Roseraie du Val-du-Marne (Roseraie de L´Hay).

Floriaden i Holland

Hvert tiende år holdes der et stort have show i Holland som hedder Floriaden, sidste gang det blev holdt var i Venlo i 2012. Det var første gang jeg besøgte dette haveshow og jeg vil sige at jeg har delte oplevelser af dette haveshow.

Det er et haveshow der bliver holdet over en langperiode og over et meget stort areal. Det byder på flere mindre opvisnings haver til større arealer, med designer fra hele verden. Der er få butikker med haveartikler lige fra bøger til løg og planter, men i et snævert udvalg på plante og løg siden.

Det positive ved dette haveshow, var at det bød på større anlæg med bl.a. græsser og stauder. Hvilket man godt kan hente inspiration fra til mindre haver. Jeg tro grunden til, at jeg efterfølgende sidder med delte indtryk af showet var, at jeg ikke forventede at det var fordelt over så stort et areal. Hvilket gav mig indtrykket af, at der var flere områder, hvor man bare gik uden at få nogen oplevelse eller indtryk med sig på vejen.

For flere informationer: Har desværre ikke nogen kontakt informationer hertil. Det er dog ikke nødvendigt, at købe billetter på forhånd til dette show.

Billeder Fra Haveshowet i Venlo

Chelsea Flower Show i London, England

Er et større haveshow der bliver holdet hvert år i slutning af maj måned. Jeg har besøgt showet i  et par omgange, senest i 2013, hvor showet holdte sit 100 år’s jubilæum. Det er et show, jeg godt synes man kan varmt anbefale. Showet indeholder flere mindre opvisnings haver designet af designer fra hele verden, mange små boder med alt hvad hjerte begær til havelivet, lige fra planter til havebøger osv.

Det er et af mine favorit shows, som jeg glædeligt vender tilbage til. Jeg finder altid inspiration til nye haveprojekter og så er der bare en speciel stemning, som oser af mennesker som brænder for planter, design og havelivet generelt. Og så må vi jo nok også erkende, at England er lidt længere fremme end os med de nye havetrends og det er da altid sjovt at se, hvad næste års sæson formentlig kommer til at byde på herhjemme.

For flere informationer: http://www.rhs.org.uk/Shows—events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2014

OBS: Det er lige vigtigt, at sige at billetter til dette show, skal købes på forhånd, man kan altså ikke rejse derover og købe billet ved indgangen!

Billetter kan købes ved: http://www.rhs.org.uk/Shows—events/RHS-Chelsea-Flower-Show/2014 Eller ved www.ARTEudland.dk, som jeg har bestilt billetter ved de sidste par gange med stor tilfredshed.

Billeder fra haveshow.