Få fugle ind i haven

Ved at trække dyrelivet ind i vores haver, giver vi både haven, men også os selv en ekstra gave. Det giver på en og samme måde både ro, men også liv til haven. Liv i haven bidrag højner vores interesse for naturen og jeg er i den stærke overbevisning at det også er med til at sænke vores stress niveau. Så allerede her må det da være en gevinst!

Foderstationer

For at få fuglene lokket ind i din have er det en god ide, at have en eller flere steder, hvor du fodre fuglene fra. Sørg for at placere mindst et af stederne tæt på huset og gerne så du kan se stedet fra et vindue. Så vil du hurtigt opleve en håndfuld faste besøgene fugle. Udover at fodre fuglene er det en god ide, at have et sted hvor de også kan få vand også i de kolde vinter måneder. Ifølge Dansk Ornitologisk Forening er der op til 50 procent flere fugle i de haver , hvor der er adgang til vand.

Hvis du kan er det også anbefalingsværdigt, at skære ned på brugen af sprøjtemidler i haven. Da det ofte også fjerner fuglenes naturlige madpakke fra haven af. Du kan foder med mange forskellige blandinger af foder, samt hænge fedtkugler ud i haven. Du kan også selv lave dine fedtkugler se evt. mere her

Buske og træer

Lave evt. steder i haven der er fuglevenlige. Fugle elsker haver med flere etager. Plant derfor både stauder, buske der både er lav og andre høje, samt træer i haven. Så der er noget at gemme sig i, fugle elsker at have forskellige skjule steder i haven. Mange af de fugle der besøger vores haver er skovfugle. Så derfor kan man også med stor succes lave en ende af haven, som et mindre skovbryn. Samt have områder i haven, hvor det hele ikke er helt fin pusset. Så der er noget, at “rode” i for fuglene. Så lidt “Vild med vilje” må du gerne være i haven.

Når du planter i haven, må der også gerne være noget med bær på eller andre frugter. Det kan både være frugttræer, som æbler og pære. Man kan evt. samle noget af det nedfaldsfrugt op, man har i haven og ligge det ved de foderstationer man har i haven.

5 hurtige gode bær – frugt buske/træer

Forskellige røn – Sorbus, Læs evt. mere om perlerøn her

Paradisæbler – Malus

Brombær – Rubus fruticosus

Roser med hyben – Rosa

Fjeldribs – Ribes alpinum

Herudover er det også gavnligt for haven, at have noget der er stedsegrønt. Her i haven er det faktisk ikke det vi har mest af, men jeg har flere taks hække plantet i haven til at skabe rum. Men dette kunne bestemt godt være et område, hvor der skulle plantes af i haven.

3 hurtige gode stedsegrønne planter

Taks – Taxus

Kristorn – Ilex

Diverse nåletræer/buske

 

Bevar fuglene i haven

Hvis du gerne vil beholde fuglene i haven, er det en god ide at hænge redekasser op i haven. Husk at det ikke er alle fugle der bruger samme redekasse. Så det har både noget med indgangshullet at gøre, men også størrelsen af redekassen. Vil du prøve kræfter med at lave redekasser selv, så husk at de ikke må blive for små, da der hurtigt bliver for varmt oppe i en redekasse midt på sommeren. Jeg vil gerne henvis til Dansk ornitologisk forening, her kan du finde alle mål på diverse redekasser.

Fugle i Haven i det Vestjyske

Vi har igennem længere tid haft fokus på, hvad vi planter i haven og denne sæson som snart lapper mod ende har plantet omkring 15 nye træer/større buske i haven. Dette vil jeg også skynde mig at sige høre bestemt ikke til det normale her på matriklen. Men det er for at få mere højde på haven, samt at skabe rum i haven.

I haven har vi både de gense fugle som solsorten, flere forskellige mejser, kernebider, Alm. skade og skovskaden, men også sjaggere, spætten og droslen her fundet vej forbi vores have og det er kun en lille brøkdel af dem vi har fornøjelsen af at følge i haven.

Hvorfor have fugle i haven?

Tja, de er bare både herlige og hyggelig at have i haven og en særlig vigtig kvalitet er at de er vildt gode hjælper i haven. De spiser mange af de insekter vi ikke så gerne vil have i haven. Her i haven hjælper stær især med til at bringe antallet af gåsebillelarve ned i vores græsplæne.

Så for mig ville jeg ikke undvære dem i haven og det er selv lykkes mig at få mine børn til at interesser sig lidt for, hvilke fugle der besøger vores haven.