Sidste fredag tog jeg til Vipperød på Sjælland, for at deltage mit tredje kursus sammen med et hold haveglade mennesker, en skøn flok der alle kommer med forskellige baggrunde, men fælles for os alle er at vi elsker at dyrke, plukke og tilberede vores egen mad…

Fredag aften blev de fleste af os indkvarteret hos Muld – et mindre, men ikke mindst lækkert og jordnært speciallandbruget. Hvor det at være selvforsynede er i højsæde, de dyrker mange forskellige afgrøder og har tilsvarende et dyrhold tilknyttet gården.

IMG_2291  IMG_2292

IMG_2297  IMG_2279

Denne weekend handlede det om  høst, frø og opbevaring… Hvilket er nogen meget brugbar emner, hvis man gerne vil lege med at samle frø selv og måske være med til at forædle eller udvælge nye sorter, dog er dette noget der kræver tålmodighed og tid, for at kunne udvikle nye sorter.

Allan Clausen fra Frøsamlerne, fortalte en formiddag om frø, både hvordan de høstes, hvilke afgrøder der i køkkenhaven bestøver sig selv og derfor nemt kan tage frø af, hvor man er sikker på at kunne dyrke den samme afgrøde til næste sæson.

Vi lavede også en gulerodstest, hvor man har høstet frø af samme høst blanding og så sået igen. Herefter vælger man så de bedste ud igen. Vi var så heldig, at vi fik indblik i, hvordan sådan en udvælgelse forgår…

IMG_2264  IMG_2261

IMG_2257  IMG_2260  IMG_2255  IMG_2267

Jeg tror vi var flere der var meget overrasket over, hvor stor variationen var på de gulerødder vi testede.  Testen forgik ved at smage på gulerødderne, men også gulerodens midte ved udskæring var anerledes fra gulerod til gulerod. En enkelt gulerod, var også faldet ud med hvid grundfarve og med rødlig til lilla aftegninger.  Hertil hører det jo også med til gulerodens historiens, at den oprindelig gulerod, jo ikke var orange som vi kender den i dag, men i tidernes morgen oprindelig var lilla (middelalderen). Det var hollandske gulerodsdyrker der fremavlede den orange gulerod, som vi kender i dag ligesom det var hollandske bønder der bragte den til Amager i Danmark, hvor den var kendt under navnet ‘Amager – rødder’.

Vi kiggede også på andre frø og hvordan man tager frø fra planter – her er det bl.a. grøntsags og krydderurter frø… der byttes på kryds og tværs med frø, så næste års køkkenhave, er allerede på tegnebrættet.

IMG_2271  IMG_2270

IMG_2272  IMG_2273

Ane er også en meget aktiv indenfor frø, hun bidragede også med et oplæg om, hvordan man kommer i gang med at så fra frø også de frø vi troede der var gået tab… Men som er blevet bevaret takke være Frøsamlerne! Som jeg også personligt kan se en meget vigtig ide i. Da meget af tidens afgrøder der bliver dyrket i dag, dog med nogle undtagelser er fordelt på meget få sorter, som jo også kan blive sygdomsramte og så har vi et meget stort problem, hvis vi ikke kan få frø fra andre steder, derfor er det et meget vigtigt arbejde, at værne om de gamle sorter.

Dette resulteret også i at jeg jo kom til at købe frø med hjem, til min nye køkkenhave som jeg meget gerne skal have i brug til næste år… et projekt jeg virkelig glæder mig til -og måske køkkenhave allerede skal lave større, inden jeg kommer til at tage den i bruge… – men det er vidst et helt andet oplæg, som I kan høre mere om senere.

Jeg “faldt” over frøene:

  • Tjekkisk glatbladet – persille
  • ‘Rote feinlaubige plattrunde’ – rødbeder
  • ‘Pink Jardin’  – Duft lupin
  • ‘Kongen af Danmark’ – spinat
  • ‘Jaune du Doubs’ – gulerødder
  • ‘Rosakrone’ – gråærter
  • ‘Nekrassow’ – Sorte hestebønner
  • Grønne hestebønner (ukendt sort)
  • Og så lige en pose bleg gule morgenfruer…

Vi var også på rundvisning, hvor vi så den store selvforsynings have med alt, hvad hjertet begær…  Ane og Jens, var selvfølgelig gode til at forklare deres gro bund, for deres projekt…

Skulle du have lyst til læse mere om Muld, så er der lige et link her http://muldpaanettet.dk/ eller kigge nærmer på spændende frø, kan du finde mere om Frøsamlerne på linket her http://www.froesamlerne.dk/

IMG_2289  IMG_2291

IMG_2284  IMG_2280

IMG_2283  IMG_2281