Nye brikker til puslespillet, Hvorfor? Ja, det er faktisk et meget godt spørgsmål… Batter det noget at vi hver især genbruger vores æggeskaller eller gemmer vores kaffegrums fra en lækker morgenkaffe? Eller kan vi lige så godt lade vær? Er du bare lidt interesseret i, hvad jeg gør i haven og mine tanker omkring dette emne, så læs med her

Pssst… det skal nok blive lidt underholdene.

Mine små tiltag i haven

Det er ikke en religion for mig, men jeg er af den indstilling at vi lige så godt kan gøre noget for at passe på vores omgivelser. Alt det jeg er særligt glad for, både i min have og i naturen, vil jeg uhyggeligt gerne give videre til mine børn.

Jeg er godt med på, at der er forskel på, hvor meget de små ting i hverdagen batter, men for mig er det de tanker der ligger bagved, der også fylder meget. For at komme i gang med at gøre noget med “omtanke”, må man starte i det små. Herhjemme er vi nød til, at flytte lidt rundet med nogle holdninger og ikke mindst nogle vaner, for der skal nye brikker til puslespillet.

Derfor er jeg begyndt at se mere på, hvad man kan gøre i det mere kultiveret haveliv, og det er faktisk virkelig nemt at komme i gang! Og du kan starte samtidig med du læser dette.

Jeg vil løbende, i denne sæson ligge små detaljer og fif ind på bloggen omkring “Have med omtanke”

Mine små detaljer

Weekendens morgenbuffet

Mange er i haven i weekenden, hvor tiden bedre er til det og det er inklusiv mig selv. Alle kender det med at det er en god ide, at få et godt måltid inden man skal i gang! Yes, så er man bare klar! Vidste du, at man faktisk kan bruge resterne af morgenægget ude i haven? Tag æggeskallerne med ud sammen med resterne fra din morgenkaffe, og brug det som gødning i din have, eller prøv om du kan bruge kaffegrumset til at holde tissemyre fra de steder, du ikke ønsker at have dem. Dette er dog meget bekendt ikke videnskabeligt bevist, at det virker i alle tilfælde, men det kunne vel få et skud i bøssen. Jeg skal helt sikkert prøve det her til foråret, hvor de atter kommer frem.

3 Hurtige om æggeskaller

#1: Miljørigtig skadedyrsbekæmpelse
Spred knuste æggeskaller rundt omkring dine planter og blomster, for at undgå der går skadedyr i dem. Hvis du har problemer med rådyr i haven, kan æggeskallerne også holde dem på afstand, da rådyr ikke bryder sig om lugten.
#2: Gode i komposten eller direkte i havens bede
Æggeskaller komposterer hurtigt og giver masser af næring i form af calcium og andre mineraler til komposten.
#3: Gode mod hudirritationer
Knus æggeskallerne helt fint, fx i en morter, hæld dem i en lille beholder, og tilsæt lidt æblecider-eddike. Når æggeskallerne er opløst efter et par dage, er blandingen rigtig god, mod mindre hudirritationer og kløeende hud.

Herudover kan du også bruge dem, som supplement til rengøringsmidlerne, samt ansigts maske.

 

3 Hurtige om Kaffegrums

#1: Komposten
Kaffegrums er virkelig genial som en del af kompostbunken, fordi den øger forrådnelsesprocessen i din kompost, og den bliver hurtigere omsat, men lad ikke andelen af kaffegrums i komposten være højere end 25 procent, for så kan syren i kaffen blive et problem. 
#2: Havens bede
Kaffegrums indeholder kvælstof, som gavner planter. Strøg grumset rundt om dine haveplanter, inden du vander, eller lige inden regnen. Dermed siver de effektive stoffer hurtigere ned i jorden.
#2: Miljørigtig skadedyrsbekæmpelse
Der er delte meninger omkring dette, men duften af kaffe holder insekter og andre skadedyr, væk fra planter. Strøg grumset rundt om planterne, og se om det virker, om ikke andet er mine plantre blevet gødet! Desuden skulle kaffe også have en effekt, så der ikke går svamp i dine planter. Dette har jeg dog ikke selv testet, så kender ikke virkning heraf… Men skulle jeg løbe i problemer, var det da et forsøg vær!