Når du vælger planter til din have, kan man godt tænke i flere årstider på engang. Der findes rigtig mange planter lige fra træer til buske og stauder der har efteråret med som en ekstra bonus. I haven i det Vestjyske har jeg arbejdet med flere slags planter for at få de ekstra detaljer med.

Jeg arbejder hele tiden med at skabe nye ideer og oplevelser til haven på alle årstider og efteråret er ikke nogen undtagelse. Tværtimod får man meget ekstra ved at plante, gode efterårsplanter uden alt for meget ekstra arbejde.

Gode efterårsplanter

De planter jeg blandt andet har arbejdet med i haven finder du her, måske de kan være med til at puste liv i din efterårshave?

Aronia melanocarpa 3 - Kopi Aronia melanocarpa 1 - Kopi Surbær  – Aronia merlanocarpa

Størrelse: 1,5 – 2 meter ca. kan klippes ned. Er meget smuk som uklippet hæk eller som underbeplantning under større træer.

Hvorfor denne plante?  Blomstre smukke hvide i foråret ca. i maj måned. Meget rigt blomstrende. helt mørke violette og stort set helt  sorte. Bærrene er i de senere år blevet meget populær i de nordiske køkner. Og tidligere blev de brugt til at farve tøj med.

img_4022 Spiræa – Spiraea betulifolia ‘Thor’ img_0769-001

Størrelse: 50 – 70 cm høj og tæt i væksten.

Hvorfor denne plante? Lige den her spiræa er jeg specielt glad for den er ikke for stor og ikke for lille, dermed sagt en god str. til både større som mindre haver. Kan bruges som en lavere underbeplantning eller til at skabe rum i haven. Blomstre rigt i juni og står nu her i oktober måned med hele farveskalaen af de brændte farver!

Malus sargentii 1 - KopiparadisaebleSargentsæble – Malus sargentii

Størrelse: Fantastisk som en tætforgrenet hæk på ca. 3 meter, men tåler hård klipning. Så den kan holdes i den højde, som man ønsker.

Hvorfor denne plante? Denne plante har utrolig meget at byde på, lige fra smukke æbletræs ligne blomster i foråret efterfølgende af små røde bær , som er ren fugleguf til de forrygende flammende farver i efteråret.

geranium-devon-pride

img_4006-002

Storkenæb – Geranium (denne sort er ‘Devon Pride’)

Størrelse: Den bliver ca. 40 cm. høj og 50 cm. bred

Hvorfor denne plante? Geranium har vundet ekstrem meget indpas i de danske haver indenfor de sidste år og dette er ikke uden grund. Den er god som bunddække og har en forholdsvis lang blomstring. Det er en staude, så den blomstre i sommertiden og visner hen og forsvinder i vinterperioden og kommer igen på ny til foråret når varmen atter kommer. Den er meget nem kræver ikke meget pleje.

Helianthus hybrid 'Lemon Queen'img_4012-001

Staudesolsikke  – Helianthus (den viste sort er´Lemon Queen´)

Størrelse: 120 – 200 cm.  høj og opret end bred ca. 50 cm i bredden med tiden.

Hvorfor denne plante? Fordi denne plante skaber glæde selv på en grå sommerdag! Den er sund og klarer også det til tider hårde vejr ved Vestkysten, så en solid plante.

img_3064img_4009

Pæoner  – Paeonia (den viste er sorten Paeonia lact. ‘Shirley Temple’)

Størrelse: ca. 70-85 cm.

Hvorfor denne plante? Er man til de relative store blomster, er jeg sikker på man vil være glad for pæoner! De blomster måske ikke så længe, men jeg synes stadigvæk de er majestætiske i enhver have. De får smukke frøstande og meget røde høstfarver.

img_4029

Tempeltræ – Ginkgo biloba

Størrelse: Bliver over 20 meter højt, så relativt stort træ. Men også et opret, som ikke fylder så meget som mange andre løvfældende træer.

Hvorfor denne plante? Et smukt smalt højt træ med lidt usædvanlige blade, som står med meget frisk grønne blade og helt lysene gule blade nu her i oktober måned. Så har du plads til et træ mere i haven, er den bestemt en værdig kandidat.