Nu hvor 2019 løber mod ende og jeg har i haven begynder at opsummerer på, hvordan året har været?, hvad har vi lavet? og hvad havde vi tænkt vi ville men kom ikke på tegnebrættet i første omgang? Ja, så har det fantastisk været et vildt have år… Prøv lige at læse med her

Nye bede i haven

I haven er der virkelig sket en del, når man tager de små briller på. Vi havde længe snakket om at børns trampolin var færdig og at der nok skulle en ny til og lige som så mange andre endte snakke på om den skulle graves ned eller hvad vi skulle gøre?

Men selvfølgelig skulle den graves ned, da jeg er helt enig med mange andre det er bare ikke den pæneste skabning. Men hold nu op hvor meget glæde den skaber for store og små i vores lille familie. Men dette lidt større projekt nu, hvor den skulle graves ned gav også gro bund for liiigee et par bede og ikke mindst planter mere.

Jeg fik også finger i et ægte tulipan træ til haven og det skulle selvfølgelig placeres med i haven. Så det kostede også et lille nyt bed med parykbuske, hortensia og prydgræsser under og hvem ved, hvis regne meget snart holder og mine tulipanløg ikke er svømmet væk kommer der også forårsblomster til foråret.

Masser af nye planter til haven

Jep, når jeg skriver masser af nye planter er det virkeligt MASSER af ny planter og det er virkeligt helt vildt!

Jeg er igen at finde på planteskole og dette er også en meget stærk oversag til at jeg i år har plantet for bare helt vildt. Dette er er særligt træ og buske jeg har slået mig løs i. Det er i virkelighed også ofte en meget overset gruppe af planter. Ofte er folk nervøse for at de bliver for store og ja, den kan nogle også blive, men der er træer og buske til alle haver.

Her i haven er haven blevet beriget helt vildt og laaangt ud over det normale tør jeg godt sige, prøv bare læs med her

Nye fantastiske træer

Ægte tulipan træ

2 x Hvidbroget kastanie træer

2 x Ambra træer

ca. 10 frugt træer pære/æbler

Magnolia ‘Heaven Scent’

Magnolia (kan ikke lige huske sorten på den nu)

3 x Malus ‘Laura’

Gladrastis Kentukea (tror ikke den har et dansk navn)

Syretræ

Fliget bøgetræ

Syren ‘Sensation’                                                                           ‘

Syren Charles Joly’

Syren

Nye buske

Pagodebusk

Hortensia ‘Bouquet rose’

Viburnum sar. ‘Onondaga’

Stjernetop Stawberry Fields’

Rynkeblad (Viburnum)

3 x Sommerfuglebuske

Magnolia stellata ‘Waterlily’

2 x Hortensia  – Hydrangea involucrata

3 x Hortensia  – Hydrangea ‘Vanille Fraise’

3 x Perlerøns buske

Podocarpus law. ‘Red tip’

Knapbusk

Papegøje busk

3 x Parykbuske

Herudover er der blevet plantet en del stauder, samt prydgræsser og så er der lagt mange forårsløg som jeg virkelig håber over lever alt det vand der er kommet i de seneste måneder…

Her ses vores papegøjebusk og i bedet står også det ny syretræ.

Grønne projekter

Er her på matriklen mange ting, det er alt fra vores egen have, Haven i det Vestjyske til mine havedrømme jeg videre giver ved siden af.  Jeg tænker året 2020 bliver året, hvor jeg kan få mere tid til havedesign, foredrag og bloggen her. Jeg har rykket noget rundt på min tid og fået noget frigivet her og der. Plus vores tre dejlige guldklumper er blevet et helt år ældre, særlig mindste mand er blevet meget mere selvhjulpen, hvilket også gør at man kan nogle andre ting.

Der skal ikke herske nogen tvivl om at jeg ånder for det grønne. Jeg elsker at have med det grønne at gøre og videre give grønviden med alt hvad det indebære, samt tilegne mig ny viden. For der er ingen der ved alt, men viden tager nogle gange bare tid.  Jeg håber virkeligt på at kunne møde nye grønne bekendtskaber og begive mig ud på nye grønne projekter.

Åben have

Jeg er også blevet spurgt af flere og flere haveglade mennesker om jeg ikke holder åben have i år. Svaret er JA, men det kommer ikke til at for løbe, som de forgangne år. Jeg har valgt at holde åben have, men som POP UP arrangement, hvilket betyder at jeg ikke planlægger lige pt. om det bliver til foråret, sommer, efterår eller vinterhave der bliver åbent for. Det tager jeg bestik af løbende, det eneste jeg kan sige er at der nok skal være noget at se på og forhåbentligt også kan være med til at skabe grønne samtaler i haven og efterfølgende.

Jeg vil naturligvis forsøge at ligge det op ca. 14 dage før, så man har lidt mulighed for at kunne planlægge ud fra det. Jeg ved godt det er et sats. Men nogle gange skal man prøve noget nyt og jeg tror det her passer bedre ind for mig.

Nye drømme for 2020

Jeg har tidligere nævnt mit køkkenhaveareal og det står stadigvæk for skud og er rykket meget nærmere for en start end det tidligere har været. Det har også ladet vente på sig i længere tid. Men jeg er nød til at sige “gode ting tager tid”. Men planen ligger nogenlunde klar.

  1. Køkkenhave bede – måske a la no dig, det er i hvert fald noget der kraftigt overvejes pt.
  2. Espalier med frugttræer
  3. Kompostbeholder – overvejer hele 3 stk.
  4. Frugtbuske – har ikke helt overvejet, hvordan det skal være i nu…
  5. Kvasthegn

Og så havde jeg også et højt ønske om høns i haven, hvilket jeg var så heldig at få opfyldt lige inden jul. Hele 3 stk. flyttede ind lige inden jul. De er lidt af et “gadekryds” men ligner en del racen New Hampshire. De er bare så hyggelige at have i haven.

Men den helt store kronjuvel i haven, som der planlægges er og bliver orangeriet! Det skal ligge i forbindelse med køkkenhaven arealet og ca. midt i haven nær vores hus.

Lige nu er der nok af arbejde på det nye køkkenhave areal… Men det skal nok blive godt!

Godt Nytår og velkommen til et nyt blomstrende år

Så her på falde rebet vil jeg ønske jer alle et godt nytår og håber i alle må få et fantastisk have år, som kommer til at indeholde alle de have drømme i måtte løbe rundt med. Håber i kan finde tiden til at følge med her og lade jer inspire af haven her.