Hvis du har dahlia knolde til at stå, som du har forspiret er det ved at være tid til at tjekke dem efter, så de ikke løber i vejret og presser de andre skud, som får svære ved at udvikle sig. Når jeg nu potter mine knolde op er det jo ikke fordi man ikke kan sætte dem direkte i jorden og få et godt resultat. Knoldene bliver bare hurtigere til noget og jeg synes jeg kan give dem en bedre start på sæson, da min jord er meget sandet og hurtig skriger på vand… Dertil kommer også den faktor, at nattefrosten kan noppe de første spædeskud og sætte dem lidt tilbage igen, dog vil de oftest komme igen. Jeg plejer at knibe mine når de er omkring 10-20 cm. og har ca. 1-2 bladpar.

foto 1  foto 4

Når man kniber topskuddet, vil man “vække” de knopper der sidder inde i hvert bladhjørne til live og planten for mulighed for at vokse nye skud ud. På denne måde for man en meget pænere busket og kraftigere plante. Jeg har prøvet at tage et billede af det, men det kan godt være lidt svært at se, men man kan godt ane at der er knopper inde i hvert bladhjørne.   Hvis man har lyst til at lave flere planter kan man godt bruge de afskåret topskud, som stiklinger til nye planter af den dahlia sort, man arbejder med. Dette har jeg dog aldrig gjort, så har ikke lige nogle erfaringer med dette. Men måske skulle jeg prøve det med de andre sorter jeg har, som pt. ikke er klar til at få taget topskud.

foto 5  foto 1 (2)

foto 3

Alle mine dahlia i år er nye… Jep, jeg fik ikke lige gravet de gamle op i efteråret eller inden vinteren kom. Men måske er jeg heldig, forrige år skete det samme for mig, men vinteren var mild og de kom igen, så man har da lov at håbe… Men selv om jeg ikke lige fik dem op, må jeg da have lidt dahlia igen i haven, så i år har jeg ca. 15 knolde fordelt ud på 5 sorter. Der skal nok komme billeder når der begynder at ske noget! Pt. er jeg ikke lige afklaret om de alle skal i jorden eller om nogle af dem skal i krukker, vi må se… I forhold til gødning har jeg tidligere brugt alm. NPK gødning, men i år har jeg jo meldt mig til et projekt “giftfrihave” se evt. mere på Giftfri have. Så i år vil jeg prøve, at bruge andre løsninger så godt jeg kan. Jeg har jo vores to ponyer til at gå lige op til haven. Så mon ikke de kan være behjælpelig med noget af det… Billederne herunder er fra sidste år… De er faktisk meget smukke, fortryder lige et kort øjeblik at jeg ikke fik dem taget op… Men så er der jo plads til forbedringer!

Dahlia  Dahlia 1

IMG_2199  IMG_2192

IMG_4875